Κανένας μόνος του στην κρίση. Η αλληλεγγύη, το όπλο μας!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία: Η απάντηση στην αλληλεγγύη και την αντίσταση



















Μια πολύ ενδιαφέρουσα  εκδήλωση – συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Φλεβάρη στην Εργατική Λέσχη με θέμα: «Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία». Καλεσμένες ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν δυο επιστήμονες από το Κέντρο πρόληψης «ΠΝΟΗ». Η Σοφία Κιστάνη, κλινική ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη της Πνοής και η Έλενα Καραγεωργίου κλινική και κοινωνική ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης της Πνοής.
Η πρώτη ομιλήτρια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ψυχικής υγείας στη χώρα μας από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην δραματική αύξηση της ανεργίας τονίζοντας ότι στον σύγχρονο κόσμο η εργασία συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα του ατόμου και η απώλειά της οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε «συμβολική κατάρρευση» της προσωπικότητας του ατόμου. Μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται στα άτομα όπως για παράδειγμα την κατάθλιψη, το άγχος και την χρήση ουσιών. Αναφέρθηκε στις κοινωνικές ομάδες των οποίων η ψυχική υγεία πλήττεται ιδιαίτερα (άντρες, χαμηλά οικονομικά στρώματα).
Η δεύτερη ομιλήτρια ξεκίνησε με τη θέση πως ψυχολογιοποιώντας ζητήματα όπως η κρίση τότε σε μεγάλο βαθμό τα νομιμοποιείς υιοθετώντας υπόδηλες παραδοχές που οδηγούν σε αισθήματα ενοχής τα άτομα για τις συνέπειες που υφίστανται από την οικονομική κρίση. Μέσα από ιστορικά παραδείγματα τόνισε πως τα άτομα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης στον ψυχικό τους κόσμο εντασσόμενα σε κοινωνικά δίκτυα και αγωνιζόμενα για ένα μεγάλο σκοπό, αντιστεκόμενα στην παγίωση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Στάθηκε σε τρία παραδείγματα μέσα από φωτογραφικό υλικά. Το πώς οι εργάτες στην Αμερική του κραχ του ’29 οικοδόμησαν την αλληλεγγύη μέσα από τα συνδικάτα τους, πως οι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα διαχειρίστηκαν το ψυχικό τραύμα και πως ο Ελληνικός λαός κατά την Αντίσταση παλεύοντας όχι μόνο για απελευθέρωση αλλά και για μια νέα κοινωνία ανασυγκροτήθηκε και σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από την πλευρά των μετεχόντων στην εκδήλωση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου