Κανένας μόνος του στην κρίση. Η αλληλεγγύη, το όπλο μας!

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ


Εργαζόμενοι – εργαζόμενες, νέοι και νέες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια “παράξενη Πρωτομαγιά», εντός της πανδημίας με μέτρα αυστηρού περιορισμού και μετακινήσεων, αν και στη φάση χαλάρωσης τους. Καθώς ο ταξικός πόλεμος από πλευράς το κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους συνεχίζεται και εντείνεται, δε μπορούμε να μένουμε άπραγοι και απαθείς.

Οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς των υγειονομικών, των απολυμένων συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, των εκπαιδευτικών, των ταξικών συνδικάτων δείχνουν το δρόμο.
Κυβέρνηση και εργοδοσία σε κοινό μέτωπο μπροστά στην πανδημία κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επιδοτούν γενναία το κεφάλαιο και δίνουν επιδόματα πείνας στα εκατομμύρια εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο. Γενικεύονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Έχουμε υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, χιλιάδες απολύσεις, λειτουργία επιχειρήσεων με πολύ λιγότερους εργαζόμενους ως δήθεν «προσωπικό ασφαλείας», μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας. Καταβολή δώρου Πάσχα το… καλοκαίρι στις πληττόμενες εταιρείες. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους!
Σύντομα στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να νομιμοποιήσει την αντιδραστική πολιτική της. Το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία είναι μια πρόγευση, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια τη χρόνια υποβάθμιση και ουσιαστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις με άμεσα πληττόμενους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Τα σωματεία και η δράση τους έχουν τεθεί σε απαγόρευση σε μια χρονική περίοδο που εργοδοσία και κυβέρνηση διαλύουν το εργατικό δίκαιο, διαμορφώνουν μια σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, ενισχύουν την αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι κατ’ ευφημισμό εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κατέβασαν τα ρολά, έβαλαν λουκέτο και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν τα μέγιστα την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας. Και όλα αυτά σε συναίνεση με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, που πλειοδοτεί σε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και «διαφωνεί» για το θεαθήναι.
Όμως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, ενισχύοντας το κεφάλαιο και την εργοδοσία και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους. Καλούμε σε άμεση ανάπτυξη της δράσης και της αντίστασης, μακριά από τα καλέσματα υποταγής και εθνικής ομοψυχίας. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε τώρα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης – κεφαλαίου. Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στους συμβασιούχους της υπηρεσίας ασύλου.
Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά. Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις είναι η απόδοση τιμής στους ήρωες της τάξης που έπεσαν θύματα μαχόμενοι για τα εργατικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και της απελευθέρωσής της από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί παντού! Τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για: 
- Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί τώρα στο ακέραιο.
- Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.
- Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.
- Καμιά μείωση μισθών και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.
- Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.
- Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
- Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών! Να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα και τους περιορισμούς της ΕΕ, ανατροπή των μνημονίων, διαγραφή του χρέους.

Καλούμε σε Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση

στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη στις 11:30πμ.
(με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των διαδηλωτών, τήρηση αποστάσεων – ατομικά μέσα προστασίας).



Συνέλευση Εργαζομένων – Ανέργων – Συνδικαλιστών Λέσβου




2 σχόλια: