Κανένας μόνος του στην κρίση. Η αλληλεγγύη, το όπλο μας!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 14 ΝΟΕΜΒΡΗ



Συνάδελφοι, συνεδέλφισσες
Σε αντίθεση με την κοροϊδία της «εξόδου από τα μνημόνια» και τη δήθεν «κανονικότητα», που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η καθημερινότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι άλλη: απληρωσιά, μαύρη εργασία, μισθοί της πείνας, ελαστικά ωράρια, απολύσεις για κάθε λόγο, εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Κι όλα αυτά χωρίς να εφαρμόζονται ή να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις. Στο δημόσιο υπάρχουν κενές θέσεις παντού, που καλύπτονται με αναπληρωτές, συμβασιούχους και «ωφελούμενους». Καμιά κουβέντα δε γίνεται για  μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των δώρων και των επιδομάτων αδείας που καταργήθηκαν. Ο νόμος Κατρούγκαλου ισοπέδωσε τις συντάξεις και η «αξιολόγηση» έχει στόχο την καθυπόταξη των δημοσίων υπαλλήλων.
Η «μεταμνημονιακή περίοδος» προβλέπει ματωμένα πλεονάσματα (>3,5%) και αέναη λιτότητα, δουλειά έως τα 67, νέες περικοπές στην παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις, ελαστική εργασία παντού, φοροληστεία για τους εργαζόμενους, φοροαπαλλαγές και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για το κεφάλαιο. Ο εναγκαλισμός της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το ΝΑΤΟ, πυκνώνει τα σύννεφα του πολέμου. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων και η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. την έξαρση του φασισμού και τα κολαστήρια τύπου Μόριας.
Οι εργαζόμενοι δε μένουν απαθείς μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Η επιτυχημένη διακλαδική απεργία που πραγματοποιήθηκε  την 1η Νοέμβρη, από αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ήταν η πρώτη αγωνιστική απάντηση στη μεταμνημονιακή εποχή. Η απεργία της 14ης Νοέμβρη προκηρύχτηκε από την ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση των αποφάσεων αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών κέντρων, ώστε να γενικευτεί το απεργιακό μέτωπο. Ωστόσο οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να διασπάσουν τους απεργούς, με αποκορύφωμα την απόφαση της ΓΣΕΕ για ξεχωριστή απεργία στις 28/11. Η απεργία αυτή καλείται στο πλαίσιο της «κοινωνικής συμμαχίας» ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με ΣΕΒ, ΕΕ και κυβέρνηση, που αποτελεί μόνιμη στρατηγική των «εργατοπατέρων». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που υπαναχωρούν από τις ψηφισμένες αποφάσεις των σωματείων και των εργατικών κέντρων για συμμετοχή στην απεργία στις 14/11, είναι υπόλογες απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν αρκούν οι καταγγελίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Κατά πόσο στηρίζει τις αποφάσεις των σωματείων ή τελικά γίνεται ουρά των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ.
Καλούμε τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους ανέργους να συμμετέχουν την ΑΠΕΡΓΙΑ στις 14 Νοέμβρη. Να διευρύνουν και να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Απαιτούμε:
·         Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα. Επαναφορά των δώρων, των επιδομάτων αδείας και των μισθών στο δημόσιο. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
·         Να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας.
·         Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων: του νόμου Κατρούγκαλου και των νόμων που υπονόμευσαν την ελεύθερη προσφυγή των σωματείων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
·         Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο (σε παιδεία, υγεία, κοινωνική μέριμνα). Μείωση του χρόνου εργασίας. Μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους.
·         Να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας. Ελεύθερη μετακίνηση, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ίσα δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι στον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, το φασισμό και το ρατσισμό.

            Συγκέντρωση στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης στις 11πμ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου