Κανένας μόνος του στην κρίση. Η αλληλεγγύη, το όπλο μας!

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Στήριξη στους έκτακτους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΔελτίο Τύπου

Η Εργατική Λέσχη Λέσβου στηρίζει το αγώνα του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού Τμήμα Βορείου Αιγαίου

Προπομπός των νέων αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που ετοιμάζουν κυβέρνηση, δανειστές και μεγάλο κεφάλαιο είναι οι πρακτικές που εφαρμόζει η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται απλά για μια ακραία αντεργατική παραφωνία στο δημόσιο τομέα. Πρώτα από όλα γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει μια υπηρεσία κατά τρόπο που δεν θα έχει την έγκριση της πολιτική ηγεσίας του υπουργείου στο οποίο υπάγεται και της κυβέρνησης γενικότερα.
Τα όσα κατάγγειλε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού Τμήμα Βορείου Αιγαίου με την ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα είναι πολύ σοβαρά και αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο τομέα της Λέσβου (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Δήμος Λέσβου, ΔΕΔΑΠΑΛ κλπ).
Μισθοί πείνας, προσλήψεις μέσα από προγράμματα που δίνουν μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, εργαζόμενοι που δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων κλπ.
Στην περίπτωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου τα παραπάνω προβλήματα είναι πολύ πιο οξυμένα. Η αρχή του προβλήματος ξεκινάει από την υποχρηματοδότηση των έργων που εκτελεί η υπηρεσία προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές. Στην συνέχεια έχουμε το απίστευτο σκηνικό να καθυστερεί η πληρωμή των εργαζομένων ως και 14 μήνες την ώρα που η υπηρεσία διοργανώνει την μία πολιτιστική εκδήλωση πίσω από την άλλη. Σα να μην έφταναν όλα αυτά τώρα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου καλεί τους συμβασιούχους να αποδεχθούν με την υπογραφή τους καθεστώς δουλοπάροικου. Δηλαδή να αποδεχθούν ότι θα πληρώνονται όποτε η υπηρεσία λαμβάνει χρηματοδότηση κι αν για κάποιο λόγο σταματά η χρηματοδότηση ενός έργου η υπηρεσία δεν θα έχει καμία ευθύνη να πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Στην ουσία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εκμεταλλεύεται την ανάγκη του εκτάκτου προσωπικού για εργασία και το εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν παραίτηση από κάθε εργασιακό τους δικαίωμα. Θέλουν να στήσουν «πολιτισμό» πάνω στην απλήρωτη εργασία εκατοντάδων εργαζομένων.
 Αυτό άλλωστε είναι το «όραμα» τους για όλη την Ελλάδα. Να τσακίσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα για να έρθει η «ανάπτυξη» που φέρει κέρδη σε μια δράκα κεφαλαιοκρατών και στα τσιράκια τους τα νέα μεσοαστικά στρώματα.
Αυτόν το «πολιτισμό», αυτή την «ανάπτυξη» τα απορρίπτουμε. Στην αντεργατική επίθεση αντιτάσουμε το μαζικό μαχητικό πολιτικό αγώνα των εργαζομένων ως την οριστική ανατροπή όσων καταδυναστεύουν την ζωή τους. Η Εργατική Λέσχη Λέσβου εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού Τμήμα Βορείου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου