Κανένας μόνος του στην κρίση. Η αλληλεγγύη, το όπλο μας!

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Coca Cola -3E Ούτε γουλιά…
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Εργατική Λέσχη Λέσβου, όπου παρουσιάστηκε ο αγώνας των εργαζομένων στην Coca Cola 3E οι οποίοι παλεύουν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της 3Ε στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές ήταν οι: Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Coca Cola-3E και Άρης Μερκενίδης, Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών.
Οι εργαζόμενοι της Coca Cola βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και 25 μήνες, από την 1η Οκτωβρίου του 2013, όταν η εταιρεία παρά τις δεσμεύσεις και πρόσφατη τότε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων προχώρησε σε απολύσεις και μεταφορά του εργοστασίου από την Θεσσαλονίκη στην Βουλγαρία. Στόχος της ήταν να εκμεταλλευτεί το χαμηλότερο εργατικό κόστος στην γείτονα χώρα και την χαμηλότερη φορολογία, ώστε να αυξήσει την κερδοφορία της, η οποία σημειωτέον ακόμα και σήμερα είναι τεράστια.
Ήταν έναν μακρόπνοος σχεδιασμός που υλοποιούνταν επί χρόνια. Οι απολύσεις εμφανίζονταν ως οικειοθελείς αποχωρήσεις οι οποίες επιτυγχάνονταν με την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων.
Ο αγώνας των απεργών της CocaCola 3E είναι εξαιρετικά δύσκολος καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πολυεθνικό κολοσσό. Ωστόσο, έχει μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα, η οποία ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο κάλεσμα τους για μποϊκοτάζ των προϊόντων της Coca Cola – 3E. Πολύ σημαντική είναι η στήριξη στον αγώνα από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ σχεδόν μηδενική είναι η στήριξη από την ΓΣΕΕ.
Επειδή ο αγώνας τους είναι αποκλεισμένος από τα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, δίνουν έμφαση στην προβολή του από τοπικές κινήσεις και πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρίθηκαν και στο κάλεσμα της Εργατικής Λέσχης Λέσβου.
Μεγάλο τους όπλο είναι το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της CocaCola – 3E αφού πλήττει την εταιρεία εκεί που πονάει.
Οι απεργοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Ανάλογος αγώνας Ισπανών εργαζομένων σε εταιρεία που παράγει εκεί τα προϊόντα της Coca Cola στέφθηκε με επιτυχία και αυτό κάνει τους απεργούς ιδιαίτερα αισιόδοξους.
Τα μέλη της Εργατικής Λέσχης που πήραν το λόγο στην εκδήλωση υπογράμμισαν την πλήρη στήριξη τους στον αγώνα και δεσμεύτηκαν να κάνουν ότι μπορούν για την διάδοση του μποϊκοτάζ. Επίσης υπογράμμισαν πως πρέπει να σταματήσει το κοινωνικό ντάμπινγκ που κάνουν οι πολυεθνικές στα εργατικά δικαιώματα, για να γίνει αυτό, επισήμαναν, πως απαιτείται η επιβολή νομικού πλαισίου που θα απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς μισθούς και δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες του εργατικού δικαίου (οκτάωρο, πενθήμερη εργασία κλπ). Επιπρόσθετα, ανέφεραν πως η εφαρμογή τέτοιων νομικών ρυθμίσεων κάνει επιτακτική ανάγκη την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας που εντός Ε.Ε. δεν είναι δυνατή η εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων.Φωτο: Από την εκδήλωση στην Εργατική Λέσχη Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου